Raviolo con uovo

Są takie wyzwania, które odkładamy zawsze „na potem, na kiedyś, na jutro”. Odkąd spróbowałam słynnego Raviolo con uovo, z którego słynie pewna włoska restauracja w sercu stolicy Polski zapragnęłam zmierzyć się z tym zagadnieniem. No ale jakoś tak nigdy nie było czasu, nie było towarzystwa, nie było sposobności. A przepis ten nie należy do najprostszych. Moja skromna przestrzeń mieszkaniowa w której sobie egzystuję na codzień to 4 palniki w wersji elektrycznej, piekarnik i zlewozmywak. jakimś cudem udało mi się upchnąć jeszcze malakser, czajnik i toster, co oznacza, że organizacja przestrzeni „a`la stolnica” wymaga nie lada wysiłku. No ale dobrze. Udało się. Zmobilizowałam się. I mniej więcej w chwili gdy nadszedł czas dozowania farszu na ciasto obleciał mnie strach. Chciałam się poddać, odpuścić sobie, olać. No ale zaparłam się. Włożyłam w to danie całe swoje serce do końca. I powiem wam coś. Było warto.

Ta rozpusta w postaci mąki, masła, sera i jaj z niebotyczną ilością kalorii i cholesterolu jest warta  odrobiny cierpliwości, precyzji i starań. No i może przebiegnięcia maratonu, dla zachowania dobrej formy.  Choć raz w życiu.

 

Ciasto- pasta fresca:

  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka rozmiar L
  • 300 g mąki „tipo 00” do kupienia w sklepie  z włoskimi produktami, lub dobrym sklepie spożywczym czy supermarkecie
  • pól łyżeczki soli

 

Na stolnicę wysypujemy mąkę, po środku stożka robimy wgłębienie w które wbijamy zarówno całe jajka jak i żółtka, dodajemy sól. Powoli widelcem zagarniamy mąkę z zewnątrz do środka, aż jaja połączą się z mąką. Zagniatamy ręcznie około 10 minut, aż ciasto będzie miało jednolitą strukturę, będzie twarde, ale elastyczne. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin- najlepiej całą noc.

Farsz:

  • 250g sera ricotta – najlepiej oryginalnie włoskiego
  • dwie łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 jajko (rozm.L)
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki parmezanu lub grana padano startego na jak najdrobniejszych oczkach
  • sól, pieprz do smaku
  • 8 żółtek

w misce łączymy wszystkie składniki. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki na 5-10 minut.

Do podania:

  • Masło- 3-4 łyżki
  • Świeże listki szałwii
  • starty na tarce parmezan lub grana padano

 

Przygotowujemy przestrzeń w kuchni na wałkowanie ciasta. Najlepiej zrobić to za pomocą maszynki do makaronu. Polecam np. tę: Maszynka do makaronu IMPERIA

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdy placek spłaszczamy i przepuszczamy przez maszynkę od największego rozstawu, zmniejszając go co 2 cykle aż do osiągnięcia ciasta, przez które przebija światło.

Układamy pasy makaronu na odrobinę podsypanej mąką stolnicy, pamiętając aby nie posypać płatów po wierzchu mąką, ponieważ będziemy je sklejać.

Na każdym z płatów szklanką odciskamy kształt koła. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego ze średnią końcówką wyciskamy z serowego farszu „gniazdko” w które wbijamy żółtko. Solimy, pieprzymy do smaku. Następnie delikatnie zwilżamy brzegi ciasta, przykrywamy drugim płatem. Za pomocą pierścienia lub kubka o odrobinę większej średnicy niż szklanka nadajemy raviolo kształt i dociskamy brzegi ciasta. Gdy jesteśmy już pewni, że nic nie wypłynie ze środka. odcinamy brzegi za pomocą radełka lub pierścienia.

Gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie.

Podajemy z masłem, palonym do orzechowego aromatu z listkami szałwii oraz parmezanem.

Tutaj możecie podpatrzeć jak to wygląda w praktyce: RAVIOLO CON UOVO INSTRUKTAŻ

 

IMG_1088.JPG

Koniecznie dajcie znać, czy wam wyszło!

Nie taki diabeł straszny, jak go malują!

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s