Tarta z czerwonymi owocami pod bezą

IMG_5994

 

 

Kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 100  g mąki ziemniaczanej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 jajka

Owoce

  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza

  • 3 białka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny lub octu

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz połowę cukru siekamy  za pomocą noża  z masłem do uzyskania luźnej kruszonki. Dodajemy żółtka. Zagniatamy jednolite ciasto, wykładamy nim foremkę wcześniej wyłożoną pergaminem, wkładamy do lodówki na około pół godziny.

W między czasie wiśnie drylujemy, porzeczki obieramy z szypułek, dokładnie myjemy. Przesypujemy 1- 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

Ciasto po schłodzeniu w lodówce nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kwadrans.

Przygotowujemy bezę: białka z dodatkiem odrobiny soku z cytryny ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo drugą połowę cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubijamy do czasu gdy będzie lśniąca i sztywna, a na łopatkach miksera będzie zostawała w formie charakterystycznych stożków.

Na zarumieniony spód wykładamy owoce. Przykrywamy bezą formując za pomocą łyżki improwizowane nierówności. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni na jeszcze 20 minut.

 

IMG_6009

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s