Rześki makaron z kurczakiem, warzywami i olejem rydzowym

Zbliża się sesja, czyli okres wytężonej pracy studentów, przynajmniej tych bardziej pracowitych. Do tego za oknem cudowna, letnia pogoda, która chyba nikogo nie skłania do spędzania godzin w kuchni. Za miesiąc wakacje, więc dobrze byłoby zadbać o zdrowsze jedzenie, i zrzucenie kilku dekagarmów. I jak tu sobie to wszystko pogodzić ?

Prosto szybko i lekko ? Wydaje wam się niemożliwe? Zapewniam, że się da.

Dziś przepis na obiad w 15 minut.

IMG_5708

 

  • garść razowego makaronu
  • 1/3 cukinii
  • młoda marchewka
  • dwie różyczki kalafiora
  • dwie różyczki brokuła
  • 100 g piersi z kurczaka (połowa)
  • sól i pieprz do smaku
  • dowolne zioła
  • łyżeczka oleju rydzowego
  • odrobina  sera pecorino lub innego twardego np. grana padano lub parmezanu

 

Makaron wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy. Po około 2 minutach dodajemy do garnka z makaronem brokuła, kalafiora i marchewkę pokrojoną w grube talarki. Po 5 pokrojoną w pół plasterki cukinię. Gdy makaron będzie al dente odcedzamy.

Kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego z dodatkiem ziół.  Usmażonego dodajemy do makaronu z warzywami.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz olejem rydzowym i startym serem. Dla świeżości można dodać kilka listków mięty.

Olej rydzowy jest bardzo smaczny i zdrowy! Ma delikatny aromat gorczycy i cebuli, świetnie nadaje się do sałatek, makaronu, twarogu, warzyw. Należy pamiętać jednak, że nie należy go poddawać obróbce termicznej. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 w takiej ilości, że już jedna łyżeczka dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe w diecie. Do tego jest źródłem witamina A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy w postaci witaminy E oraz lecytyny. Badania wykazały, że u osób z podwyższonym cholesterolem już po dwóch tygodniach spożywania obniża poziom „złego” cholesterolu frakcji LDL.

Gdyby to było za mało, to jest wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa Wielkopolskiego.

Dodam tylko dla tych, którzy zastanawiają się właśnie jak robi się z grzybów olej, że jest on produkowany z lnicznika siewnego, nazywanego lnianką albo rydzem, ze względu na miedziano-pomarańczowy kolor. Jest to dzika, samosiewna roślina, której przypisuje się właściwości zdrowotne. Po II Wojnie Światowej  w Polsce lnianka była drugą rośliną,zaraz po rzepaku z której tłoczono olej. Po jakimś czasie jednak rzepak całkowicie ją wyparł, i dopiero pod koniec lat 90 powrócono do produkcji oleju rydzowego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s