Zupa ze szparagów groszku i bazylii

Od kilku dni walczę z przeznaczeniem. Dosłownie. Cały czas ktoś lub coś czyha na moje życie. Macie tak czasami? Bo ja zaczynam się bać.

I w ramach dodania sobie otuchy i przywracania nadziei, dziś kolejna odsłona zielonej zupy.

4 składniki. 15 minut przygotowań – jak się ucieka przed kolejną katastrofą, to chyba lepiej nie kusić losu dłuższym gotowaniem, nieprawdaż ?

Prościzna!

 

 

IMG_5309

Sezonowa zupa z zielonych szparagów, groszku, bazylii i czosnku.

Na 2 porcje zupy:

  • 10-15 szparagów zielonych pozbawianych zdrewniałych części
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 5-7 dużych listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1 kajzerka

Na oleju podsmażamy pokrojone na 4 cm kawałki szparagi. Najdelikatniejsze główki możecie zostawić do dekoracji zupy. Dodajemy czosnek. po zrumienieniu się dodajemy groszek zielony i zalewamy ok. 1 szklanką wody lub bulionu.  Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy listki bazylii i miksujemy na gładki krem. Można przetrzeć przez sitko, lub darować sobie tę czynność. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na  patelni rumienimy pokrojoną w kostkę kajzerkę i końcówki szparagów. Podajemy z gorącą zupą, choć na zimno w ciepłe dni też się sprawdzi w roli chłodnika.

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s