Najprostszy przepis na domowy chleb

Kupienie w sklepie pełnoziarnistego chleba to nie lada wyzwanie. Pewnie gdybym nie była świadoma, to nie stanowiłoby to dla mnie problemu, żeby kupić bułkę barwioną karmelem albo słodem z dodatkiem łyżeczki nasion za ponad 1 zł.

Ale jestem świadoma. I chcę żebyście wy też byli. BARDZO ŁATWO DAĆ SIĘ OSZUKAĆ KUPUJĄC PIECZYWO PEŁNOZIARNISTE. W zasadzie to określenie to wytrych. Uściślając powinniśmy dywagować na temat pieczywa wypiekanego z mąki z całoziarnistego przemiału. To znaczy, że mąka jest pozyskiwana z całego ziarna, a co za tym idzie ma więcej witamin, minerałów, błonnika, i mniejszą kaloryczność.

A czym dla sprzedawców jest pieczywo pełnoziarniste ( razowe) ? Zazwyczaj to każda bułka lub chleb, o ciemniejszym kolorze z dodatkiem, choćby minimalnym ziaren. Oczywiście można znaleźć dobre, prawdziwe pieczywo. Ale jest ono oczywiście dużo droższe. Dziś w cenie jest to, co kiedyś było standardem. Oczywiście, białe pieczywo nie truje. Ale dlaczego mam rezygnować z czegoś co jest zdrowsze?

Moja propozycja jest następująca. Przedstawiam wam przepis na chleb mojej mamy. Maksymalnie 10 minut pracy + pieczenie. Zero konserwantów, barwników, ulepszaczy. Stuprocentowa pewność, że wiecie co jecie. Zapraszam.

Przepis na dwie blaszki chlebowe

  • 1 kg mąki (ja używam mąki pszennej razowej typ 2000 wymieszanej z mąką owsianą. Możecie użyć dowolnych mąk w dowolnych proporcjach)*
  • 1 l mocno ciepłej wody
  • 1 paczka świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100g nasion dyni
  • Inne dowolnie wybrane pestki i nasiona.

Jeżeli używacie mąk typu  500 i poniżej należy dodać również 100 g dowolnych otrębów*

Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (nie za gorącej, aby ich nie zabić). Dodajemy do suchych składników. Mieszając dolewamy wodę, do uzyskania konsystencji półpłynnej. Do podłużnych foremek wyłożonych pergaminem rozdzielamy ciasto. Smarujemy odrobiną wody na wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach około godzinę lub do „suchego patyczka”. Warto do piekarnika wstawić również żaroodporne naczynie wypełnione wodą.

Chleb gotowy. Bez wyrastania, bez zaczynu, bez kłopotów. PROSTE JAK BUŁKA Z MASŁEM .

IMG_5063

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Najprostszy przepis na domowy chleb

  1. Agnieszka

    Kasiu Amelko,
    piekę różne chleby, ale Twój mnie na tyle zaintrygował swoją prostotą, że w najbliższą sobotę go upiekę.
    Zaglądam tu, i cieszę się że piszesz 😉
    Mama Kopra

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s