wiosenna sałatka z komosą ryżową, szparagami i rzodkiewką

Komosa ryżowa inaczej nazywana quinoa to jedno z tzw. „superfoods”. Tym określeniem nazywamy produkty, które są bardzo wartościowe żywieniowo, czyli mega zdrowe 😉 Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby uczulone na gluten lub chore na celiakie. Jest świetnym źródłem białka o bardzo dobrym profilu aminokwasowym charakteryzującym się wysoką zawartością lizyny i izoleucyny, które zazwyczaj są aminokwasami ograniczającymi w innych produktach zbożowych. Ma bardzo niski indeks glikemiczny ( IG około 35), więc nie powoduje wysokich skoków stężenia cukru we krwi, ale powoli uwalnia energię. 100 g ziaren quinoa (ważonych przed ugotowaniem) to około 220 kcal.

Zawiera dużo więcej cynku niż pozostałe zboża. Ponadto jest bogata w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grypy B i E.

Węglowodany w komosie ryżowej to ok. 60 %, a błonnik ok. 7 %. Zawartość tłuszczy jest wyższa niż w nasionach innych roślin zbożowych. Tłuszcz ten stanowią jednak w głównej mierze nienasycone, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nawet w 4,3 % mogą się one składać z kwasu alfa-linolenowego, występującego z reguły tylko w rybach i należącego do grupy kwasów omega-3, który jest bardzo pożądany w diecie każdego Polaka.

Komosę ryżową można podawać zarówno na słodko jak i na słono. Należy pamiętać, aby przed gotowaniem porządnie ją wypłukać (saponiny z łupinek quinoa rozrzedzają krew, dlatego trzeba o tym pamiętać!) następnie gotować w podwojonej ilości wody (2 szklanki wody na 1 szklankę komosy) pod przykryciem na małym ogniu, do całkowitego wchłonięcia wody.

Chyba to wystarczająca ilość argumentów przemawiająca za tym cudownym zbożem, czyż nie ?

 

Wiosenna sałatka na II śniadanie

  • 4 blanszowane szparagi
  • 4 rzodkiewki
  • łyżka koperku
  • 3 plastry prosciutto
  • 50 g ziaren komosy ryżowej
  • sól, pieprz

Komosę ryżową gotujemy według powyższej instrukcji (w 1 szklance wody). Włoską szynkę dojrzewającą lub bekon kroimy w drobne paski i podsmażamy na złocisty kolor bez dodatku tłuszczu. Blanszowane szparagi możemy podsmażyć przez ok.1 minutę na patelni po szynce. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szparagi w nieduże kawałki. Wszystko mieszamy z ugotowaną komosą, dodajemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

Świetna na drugie śniadanie poza domem, idealnie przechowuje się w lodówce.

 

IMG_5002

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s